Grootte en gewicht van stokbrood
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Grootte en gewicht van stokbrood
Zaterdag ga ik me weer eens wagen aan een paar echte stokbroden.
Nou heb je baguette, flute, en nog veel meer termen, en ik zie de stokken hier ook in allerlei formaten langskomen.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang. Maar dat lijken me wel hele spichtige gevalletjes.
Dus ik vroeg me af, wat voor maten en gewichten gebruiken jullie meestal? 60 cm lengte is alleen maar een optie als ik eerst mijn houtoven aansteek, dus dat gaan we niet doen voor een paar stokbroodjes...
Wil
Nou heb je baguette, flute, en nog veel meer termen, en ik zie de stokken hier ook in allerlei formaten langskomen.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang. Maar dat lijken me wel hele spichtige gevalletjes.
Dus ik vroeg me af, wat voor maten en gewichten gebruiken jullie meestal? 60 cm lengte is alleen maar een optie als ik eerst mijn houtoven aansteek, dus dat gaan we niet doen voor een paar stokbroodjes...
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Als dat zo is Wil, dan had ik beter 5 stokbroden kunnen vormen i.p.v. 3 de laatste keer
Ik ga die 250 gr. zeker onthouden
Maar bij 36 cm lengte had ik al de punten tegen de ovendeur
Ik ga die 250 gr. zeker onthouden
Maar bij 36 cm lengte had ik al de punten tegen de ovendeur
- PeterD
- Opboller
- Berichten: 197
- Lid geworden op: ma 02 sep 2013, 13:59
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Wil, Bij mijn weten wordt een stokbrood van 55-60 cm gevormd van een deegstuk van 340-380 gram. Heb je naast de houtoven een gewone huis-tuin-en-keuken-oven dan kun je wel uitgaan van 250 gram en uitrollen tot 30-35 cm. Heb je een Rofco dan gok ik dat je zo'n 300 gram deeg tot maximaal 45 cm kunt uitrollen.
Peter
http://instagram.com/pmdanvers
Mixer: Kenwood KMC560, Maxima MSM10L, handen
Oven: Rofco B40
Als ik later groot ben, word ik bakker
http://instagram.com/pmdanvers
Mixer: Kenwood KMC560, Maxima MSM10L, handen
Oven: Rofco B40
Als ik later groot ben, word ik bakker
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Wil, voor stokbroden in de Rofco neem ik 2000 gram deeg, waar ik 6 stokbroden uithaal van ca. 330 gram die iets korter zijn dan de diepte van de Rofco.
(Ik neem 2000 gram, omdat dit het maximum van mijn Kenwood is :G )
Volgens mij is dat wel een handig maatje, als je de stokbroden ook in een gewone oven wil oppiepen.
(Ik neem 2000 gram, omdat dit het maximum van mijn Kenwood is :G )
Volgens mij is dat wel een handig maatje, als je de stokbroden ook in een gewone oven wil oppiepen.
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Ok, dank voor jullie reacties. Ik heb een Rofco staan, dus ik denk dat ik met zo'n 300 gram wel mooie broodjes kan bakken. Als ik de houtoven een keer aansteek ga ik eens proberen echt lange baquettes te bakken.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Die stokbroden zien er erg lekker uit. Welk recept gebruik je daarvoor?CJ-Petra schreef:Wil, voor stokbroden in de Rofco neem ik 2000 gram deeg, waar ik 6 stokbroden uithaal van ca. 330 gram die iets korter zijn dan de diepte van de Rofco.
(Ik neem 2000 gram, omdat dit het maximum van mijn Kenwood is :G )
Volgens mij is dat wel een handig maatje, als je de stokbroden ook in een gewone oven wil oppiepen.
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Dank je, dit recept voor desemstokbrood staat op het forum bij de recepten.Bakmiep schreef:Die stokbroden zien er erg lekker uit. Welk recept gebruik je daarvoor?
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- Melinda
- Meesterbakker
- Berichten: 2269
- Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
- Locatie: Soest
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Lijkt me heerlijk, Petra. Heb het recept maar even opgeslagen, je weet maar nooit.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
:-) Mijn foto's
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Petra, dat had ik ook al ergens in gedachten, dat je het ergens tussen de recepten had staan, maar kon het niet meteen vinden. Ik heb nu wat beter gekeken en ja hoor :-)
Wat ik me afvroeg bij dit recept: volgens mij gebruik je helemaal geen gist, alleen desem. Maar zijn je rijstijden dan niet heel kort? Voor normaal brood gebruik ik meestal zo'n 3 uur bulkrijs en na het vormen meestal nog minimaal 2 uur, maar in dit recept haal je nog niet eens de helft denk ik. Ik zie wel een heel hoog percentage aan levain, dat maakt het wel actiever, maar toch...
Wil
Wat ik me afvroeg bij dit recept: volgens mij gebruik je helemaal geen gist, alleen desem. Maar zijn je rijstijden dan niet heel kort? Voor normaal brood gebruik ik meestal zo'n 3 uur bulkrijs en na het vormen meestal nog minimaal 2 uur, maar in dit recept haal je nog niet eens de helft denk ik. Ik zie wel een heel hoog percentage aan levain, dat maakt het wel actiever, maar toch...
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- CJ-Petra
- Meesterbakker
- Berichten: 1250
- Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
- Locatie: Bommelerwaard
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Wil, die vraag heb ik vaker gekregen.... er zit inderdaad geen gist in, maar voor mij werken deze tijden.
In het begin ben ik steeds aan het tobben geweest met overrijs, totdat ik een keer echt het deeg controleerde en voelde en zodoende ben ik hierop uitgekomen. Misschien gebruik ik veel voordeeg waardoor het sneller gaat of is het warmer bij mij in huis, ik weet het niet.
Sinds ik deze werkwijze (eigenlijk is het een aanpassing op mijn desemspeltbrood) aanhoud lukken de broden meestal goed en durf ik andere tijden in desemrecepten eigenlijk niet aan te houden.
Misschien heeft iemand anders een idee hoe het kan
In het begin ben ik steeds aan het tobben geweest met overrijs, totdat ik een keer echt het deeg controleerde en voelde en zodoende ben ik hierop uitgekomen. Misschien gebruik ik veel voordeeg waardoor het sneller gaat of is het warmer bij mij in huis, ik weet het niet.
Sinds ik deze werkwijze (eigenlijk is het een aanpassing op mijn desemspeltbrood) aanhoud lukken de broden meestal goed en durf ik andere tijden in desemrecepten eigenlijk niet aan te houden.
Misschien heeft iemand anders een idee hoe het kan
Grtzz Petra
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Jij zorgt vast heel goed voor je desem, terwijl ik opgepakt zou moeten worden wegens desem mishandeling. Als ex-microbioloog ben ik natuurlijk veel te nonchalant met al die zuur borrelende prutjes in de koelkast
Sinds ik ook een tarwedesem heb doet mijn roggedesem het trouwens ook veel beter. Komt vast door het vaker voeren.
Sinds ik ook een tarwedesem heb doet mijn roggedesem het trouwens ook veel beter. Komt vast door het vaker voeren.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- brood daar zit wat in
- Meesterbakker
- Berichten: 1855
- Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
- Locatie: Regio Utrecht
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Heb ze zelf ook al een paar keer gemaakt!! ERUG lekker, kan ik jullie vertellen!Melinda schreef:Lijkt me heerlijk, Petra. Heb het recept maar even opgeslagen, je weet maar nooit.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 271
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: Grootte en gewicht van stokbrood
Mijn stokbroden hebben een gewicht van ongeveer 300 gr.
Kan je de desem vervangen door gist daar ik geen desem heb ?
Kan je de desem vervangen door gist daar ik geen desem heb ?