Ciabatta

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Ciabatta

Bericht door lekkermelig »

Vandaag een lading zuurdesembroden gebakken, en een paar ciabatta's.
Dat laatste had ik een paar weken geleden ook al gedaan, maar nu weer, met heel ander resultaat, dus dat wilde ik even delen.
Ik heb allebei de keren gebruik gemaakt van het ciabatta nr1 recept van Daniel Leader, wat Levine hier bij de recepten gezet heeft.
De eerste keer helemaal keurig het recept gevolgd, en dat leverde fantastiche ciabatta op
Afbeelding
ciabatts by lekkermelig, on Flickr
Helemaal volgens het boekje, met grote gaten en een enigszins taaie korst, zoals het eigenlijk hoort.
Vandaag dus de herkansing, maarruh... de bloem met veel gluten was op. En de losse gluten dus ook. Dat leek me een mooi uitprobeersel, ciabatta bakken met gewone biologische bloem. Resultaat: smakelijke broden, maar de echte ciabatta structuur was er niet. Oftewel: bloem met veel gluten helpt wel enorm als je mooie ciabatta wil bakken.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Ciabatta

Bericht door TigerManZ »

Mmmm... ziet rr goed uit Wil

:G
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Ciabatta

Bericht door lekkermelig »

Yep. Maar dus wel bloem gebruken met veel gluten! :G
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Ciabatta

Bericht door Melinda »

Ik vind je ciabatta's er ook lekker uitzien, Wil. :2th:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Ciabatta

Bericht door CJ-Petra »

Wil, mooie ciabatta's. :2th:
Goed om te weten dat zeker hierbij een hoog eiwitgehalte nodig is.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1855
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Ciabatta

Bericht door brood daar zit wat in »

Ondanks de gluten zien ze er toch prachtig uit!! Ik ben nog niet zo ver om ciabatta's te bakken, maar als ik ze ga maken, dan zal ik om de extra gluten denken!
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Ciabatta

Bericht door lekkermelig »

brood daar zit wat in schreef:Ondanks de gluten zien ze er toch prachtig uit!! Ik ben nog niet zo ver om ciabatta's te bakken, maar als ik ze ga maken, dan zal ik om de extra gluten denken!
Nou, dit is nou de versie met veel gluten. Ik had eigenlijk ook een foto moeten maken met het gewone meel... was wel lekker, maar minder ciabatta (dus geen grote gaten, iets minder taaie kruim)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Ciabatta

Bericht door Levensplezier »

Mooie ciabatta's!!!
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Gebruikersavatar
Elizabet

Re: Ciabatta

Bericht door Elizabet »

Ciabatta's zijn leuk! Voor het eerst dat ik weer lol heb in gistbrood. Ik gebruik het recept van Hamelman trouwens. En ik had dezelfde ervaring: Peters afgedankte Zuidmolen-bloem leverde betere ciabatta's op dan Vlijt-bloem. Nog steeds lekker, maar net wat minder luchtig.
Plaats reactie