Blik met reliëf

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Desem

Blik met reliëf

Bericht door Desem »

Hier zit ik met een probleem. Een "Kaiser" blik met reliëf in de bodem aangeschaft.
Het deeg na de 1e rijs in het blik.
Na het 2e rijzen op de ovensteen.
:?: Nu met de opening naar boven, of :?:
Omdraaien en op de steen zien te krijgen.
De bodem van het brood zal zeker plat worden. Maar is er een reliëf te zien :?:

Ervaringen?
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Blik met reliëf

Bericht door TigerManZ »

Sorry maar ik begrijp niet wat je bedoelt...
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Blik met reliëf

Bericht door Melinda »

Ik begrijp het ook niet.
Deeg in een bakblik bak je toch in het bakblik in de oven? :shock:
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Rikkert
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 jun 2013, 19:45
Locatie: Terborg

Re: Blik met reliëf

Bericht door Rikkert »

Als het blik als rijsmandje gebruikt zou moeten worden, dan zou ik de naad omhoog leggen. Dus met de bolle kant naar de bodem.
Het reliëf zal dan na het storten en bakken op de steen niet of amper zichtbaar zijn. Afgaande op de ervaringen die ik heb met dit blik als ik het als gewoon bakblik gebruik, is dat het reliëf niet zichtbaar is als het brood gebakken is.
Maar naar mijn persoonlijke mening kun je het blik beter gebruiken waar Kaiser het voor gemaakt heeft, nl. als bakblik om het brood in af te bakken en niet als rijsmandje.
Groet,
Rik.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Blik met reliëf

Bericht door bakplaat »

Precies Rik,zo denk ik er ook over...Beter kon je het niet uitleggen. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
ghost
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 13:01
Locatie: belgië

Re: Blik met reliëf

Bericht door ghost »

Maar zou het lukken als Desem na de laatste rijs ,een ander bakblik over de andere bakblik zet en dan alletwee met de kant vastpakt en omdraait , zodat het reliëf dan boven staat ?
Maar dan wel de bakblik goed in oliën of boteren. Anders schuif het misschien niet goe , dan zit het nog altijd in een bakblik , is maar een ideetje alleen weet ik niet wat resultaat het gaat geven na het bakken.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Blik met reliëf

Bericht door papagena »

Probeer het gewoon eens uit. Ik zou gewoon het reliëf lekker onderop houden. Moeilijk doen kan altijd nog.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Rikkert
Deegkneder
Berichten: 167
Lid geworden op: vr 28 jun 2013, 19:45
Locatie: Terborg

Re: Blik met reliëf

Bericht door Rikkert »

Het reliëf in de bussen van Kaiser zit er in om het risico van het plakken van het brood aan het blik te verkleinen en niet als decoratie van het brood.
In de praktijk zie je nagenoeg niets van het reliëf in het brood als het gebakken is.
Groet,
Rik.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Blik met reliëf

Bericht door bakplaat »

Helemaal met Rik eens. :D

Een voorbeeld van reliëf zie je hier bij mijn Kaiserbroodjes of Pistolets.

Een grill/bakmatje eigenlijk voor de BBQ, maar ook heel geschikt voor in de oven,ooit eens 2 stuks aangeschaft bij ACTION (± €. 2 p.stuk)

Als je het op maat zou knippen en in je broodbus legt krijg je ook 'reliëf' aan je brood.

AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeelding
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Blik met reliëf

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik heb ook een bakblik met een reliëf erin. Als ik me goed herinner bak je het brood in de vorm eerst 20 minuten en daarna verwijder je het bakblik door het bakblik om te draaien en het brood op een bakplaat verder te bakken. Reliëf is dan goed te zien. Kwam het blik tegen bij het opruimen van een kast. Zal het weer eens uitproberen :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Blik met reliëf

Bericht door bakplaat »

Levinebaktbrood schreef:Ik heb ook een bakblik met een reliëf erin. Als ik me goed herinner bak je het brood in de vorm eerst 20 minuten en daarna verwijder je het bakblik door het bakblik om te draaien en
het brood op een bakblik verder te bakken.
Reliëf is dan goed te zien.
Levine...waarschijnlijk zul je bedoelen,het brood verder te bakken op een bakplaat ;K
Maar ik blijf er vraagtekens bij houden,of het reliëf wel echt goed zichtbaar wordt ?
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Blik met reliëf

Bericht door Levinebaktbrood »

Haha, ja natuurlijk bedoel ik een bakplaat .... heb het gewijzigd. Bedankt voor de oplettendheid :G.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Desem

Re: Blik met reliëf

Bericht door Desem »

Levinebaktbrood schreef:Ik heb ook een bakblik met een reliëf erin. Als ik me goed herinner bak je het brood in de vorm eerst 20 minuten en daarna verwijder je het bakblik door het bakblik om te draaien en het brood op een bakplaat verder te bakken. Reliëf is dan goed te zien. Kwam het blik tegen bij het opruimen van een kast. Zal het weer eens uitproberen :G.
Figuur was goed zichtbaar en de korst zeer gelijkmatig van kleur en dikte.
Wat betreft de onduidelijkheid. Het brood is ondersteboven gebakken. Na de tweede rijs de schietplank bovenop gelegd, omgedraaid en in de oven geduwd, met het blik erbij.
Zeker kan na 15" het blijk eraf, maar ik heb het laten zitten. 20" 220°C + 20" 200°C.
Volgende keer bak ik het als een normaal brood in blik. Wordt vervolgd.
Plaats reactie