Ik ben de hoeveelheid vocht in het deeg aan het opvoeren. Vorige week was het per ongeluk iets te nat geworden. Ik dacht......dit gaat niet meer lukken, maar ik kreeg PERFECTE broden.
Op internet lees ik meer over degen met een hoge hydratatie. Ik ben echter op zoek naar tips hoe er mee om te gaan.
Eigenlijk is mijn probleem om het uit de spiraalkneder (Mecnosud) te krijgen. Het is een grote pot behangplaksel. De bak kan ik niet verwijderen. De spiraal is ook niet uit de bak te verwijderen.
Nu is het dus flink kledderen. Met de hand graaien en er steeds een stuk uithalen. Op het einde met een deegschraper de restanten bij elkaar schrapen. Als het er eenmaal uit is, weet ik prima mijn weg te vinden en kan ik weer netjes werken.
Wie heeft de gouden tip om het natte deeg makkelijker uit de kneder te halen?
Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
Goeie vraag!
Ik ben zelf ook benieuwd naar de antwoorden, want zo'n "nat" deeg blijft mijn grootste frustratie... Terwijl je er -zoals je al zei- prachtige broden mee krijgt.
Ik ben niet zo''n fan van werken op een olie-laagje en aan de andere kant ben ik bang dat ik te veel bloem bijvoeg als ik met een bloemlaagje werk.
Kom dus maar op met die tips!
Ik ben zelf ook benieuwd naar de antwoorden, want zo'n "nat" deeg blijft mijn grootste frustratie... Terwijl je er -zoals je al zei- prachtige broden mee krijgt.
Ik ben niet zo''n fan van werken op een olie-laagje en aan de andere kant ben ik bang dat ik te veel bloem bijvoeg als ik met een bloemlaagje werk.
Kom dus maar op met die tips!
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
Als het deeg eenmaal uit de machine is heb ik er geen problemen meer mee.
Ik gebruik dan een klein beetje bloem tegen het plakken.
Het gaat mij erom hoe ik het wat fatsoenlijker uit de kneder krijg.
Ik gebruik dan een klein beetje bloem tegen het plakken.
Het gaat mij erom hoe ik het wat fatsoenlijker uit de kneder krijg.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
Me
Het deeg is toch ook al nat Frank en nat met nat gaat goed samen :G Dus probeer eens met natte handen het deeg uit je kneder te halen.Laat maar horen of en hoe dit werkt.stillekracht schreef: Eigenlijk is mijn probleem om het uit de spiraalkneder (Mecnosud) te krijgen. Het is een grote pot behangplaksel. De bak kan ik niet verwijderen. De spiraal is ook niet uit de bak te verwijderen.
Nu is het dus flink kledderen. Met de hand graaien en er steeds een stuk uithalen. Op het einde met een deegschraper de restanten bij elkaar schrapen. Als het er eenmaal uit is, weet ik prima mijn weg te vinden en kan ik weer netjes werken.
Wie heeft de gouden tip om het natte deeg makkelijker uit de kneder te halen?
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- steenbakkertje
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 77
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:20
Re: Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
Frank wat ik altijd doe is het deegmes(of hoe dat mag heten) er effe uit schroeven het zit met 2 boutjes vast en dat is zo gebeurt, heb het steeksleuteltje met magneet altijd op de kneder zitten.
Het schonnmaken gaat dan ook een stuk makkelijker( volgens mij heb ik je dat ook laten zien)
Het schonnmaken gaat dan ook een stuk makkelijker( volgens mij heb ik je dat ook laten zien)
Bak met een Rofco B20 (electrische steenoven) en met de hulp van een spiraaldeegkneder.
Re: Hoe werk je met deeg met hoge hydratatie?
Zit er in je recept ook ascorbinezuur? Hiermee wordt het deeg meer samenhangend. Misschien helpt het ook om korter te kneden, b.v. ¼ minder lang.