Zuurdesem starter

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » do 25 jul 2019, 09:58

Een vraagje over zuurdesem. Ik ben vorige week een starter begonnen. (woensdag)

Het lijkt nog niet echt leven te hebben. Hoe zie je dat de starter klaar is?

Misschien helpt het ook niet dat het zo warm is.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1594
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Zuurdesum starter

Bericht door papagena » di 30 jul 2019, 20:25

Niet bij brood alleen....

Haverbrood
Gaat de goede kant op
Berichten: 91
Lid geworden op: di 25 apr 2017, 12:09

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Haverbrood » wo 31 jul 2019, 11:51

Linker en rechterhand, Maxima MPM 7L, desem starter 3-2013
Verlanglijstje, Famag Grilletta Manufacturer code: IM8/230/10V / 10 speed met 60m timer extra optie.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » wo 31 jul 2019, 12:48

Bedankt beide, zal linkjes is bestuderen.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » za 10 aug 2019, 21:19

Opnieuw begonnen volgens werkwijze Levine, alles volgens schema, dag 6 netjes verdubbeld.
Dag 7, niks geen verdubbeling.
Gedeelte aangevuld met roggebloem, maar daarna nog geen verdubbeling.

Wat gaat er mis?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4570
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Levinebaktbrood » zo 11 aug 2019, 01:51

Dat is lastig zeggen van afstand. Wellicht heb je te weinig geduld.

Waarom gebruik je eigenlijk roggebloem?
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » zo 11 aug 2019, 09:21

Oh dat moet zijn roggemeel. :D

Het gaat ging dus goed maar toen leek het leven eruit. Ik zal de foto's plaatsen als ik een pc heb.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3088
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zuurdesem starter

Bericht door lekkermelig » zo 11 aug 2019, 11:21

Vaak zie je al direct in het begin veel activiteit, maar dat is niet wat je nodig hebt.
Na een dag of twee drie begint het spul echt goed te verzuren, gaan de bacteriën dood die voor dat spektakel in het begin zorgen. Het wordt dan namelijk zuur en dan kunnen die niet meer groeien. Vervolgens beginnen de goede bacteriën en gisten langzaam in aantal toe te nemen. Dat duurt meestal een aantal dagen.
Wat je dus vaak ziet: veel activiteit na een dag of twee, dan stort het in en komt pas na een weekje of zo weer echt in actie. En het soort meel maakt ook nog wel uit. Mijn tarwedesem wel eigenlijk nooit verdubbelen (maar is wel actief) en mijn roggedesem wel.
Maar als ik er mee bak leveren ze allebei wel goede resultaten op.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » ma 12 aug 2019, 08:08

Thx ik zal wat meer geduld hebben :)

Maar hoe weet je dan uiteindelijk dat het goed is na ca een weekje?

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1594
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Zuurdesem starter

Bericht door papagena » ma 12 aug 2019, 19:55

Ik zou gewoon eens een broodje ermee bakken.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Bakker Henk
Opboller
Berichten: 179
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Bakker Henk » di 13 aug 2019, 17:52

Ruiken vind ik ook belangrijk. De starter moet lekker ruiken, een beetje zurig.

Gebruikersavatar
Vitamine C
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem starter

Bericht door Vitamine C » wo 14 aug 2019, 08:41

Starter die ik in de koelkast heb staan ruikt wel beetje zurig. Ik ga is een test broodje maken.

Plaats reactie