Pagina 1 van 1

Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: wo 29 jul 2015, 20:58
door Alexandra
Ik was wat op een Duitse bakkersbenodigdheden site aan het neuzen.
En zag daar bakplaten met gaatjes....

Ik geloof dat dit voor oa bolletjes was.
Hebben dit soort bakplaten een meerwaarde door de open structuur?
Of merk je het verschil niet met een normale bakplaat al dan niet met een steen.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: do 30 jul 2015, 10:52
door bakplaat
Alexandra...
Zo'n 'gaatjesplaat' is vooral nuttig voor Vloerbrood/broodjes, omdat deze de stoom in de oven ook beter toegankelijk maakt tot de onderkant (vloer) van het brood. En na het ontsnappen van de stoom de laaste fase van het bakproces,krijgt het hele brood een krokante korst.Tevens geeft dit aan de 'vloer' van het brood een professionele uitstraling.

Zelf heb ik al enige tijd geleden van een oud afgedankt aluminium visplateau (hengelsport) toevallig gevonden bij de afvalstort gemeentewerf.

Afbeelding

2 bakplaatjes (50x35 cm) van gemaakt.

Afbeelding
En na grondige reiniging heb ik er al diverse mooie vloerbroden op gebakken:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bij de DHZ zaak of Bouwmarkt zijn dit soort plaatjes 70x50 cm ook te koop en zijn gemakkelijk op maat te maken met de ijzerzaag.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: do 30 jul 2015, 13:55
door bakplaat
Nog even ter aanvulling...deze 'bakplaatjes' worden op een rooster in de oven geplaatst om het gaatjeseffect optimaal te laten functioneren.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: do 30 jul 2015, 17:53
door Alexandra
Maar wat is dan beter....brood rechtstreeks op steen of op zo'n gaatjes plaat?
Of moet de steen dan weer een etage onder dat geheel?
Dus onder de gaatjes plaat met het brood?

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: vr 31 jul 2015, 08:51
door bakplaat
Als je op een gaatjesplaat wil bakken,doe het dan bij voorkeur zoals hierboven aangegeven: Op een rooster in de oven.
Evt. met een steen eronder, maar zorg er dan wel voor dat de gaatjes vrij blijven.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: vr 31 jul 2015, 12:50
door Jean
Dan is het toch geen vloerbrood meer.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: vr 31 jul 2015, 18:50
door bakplaat
Elk brood wat NIET in een bakvorm/Broodbus gebakken wordt,ook al is dit een bakplaat...dit wordt ook wel wildgebakken genoemd...kun je als Vloerbrood beschouwen. ;B

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: vr 31 jul 2015, 21:14
door Alexandra
Aha...nou misschien dat ik eens bij de bouwmarkt ga snuffelen.
Bedankt voor de informatie :2th:

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: za 01 aug 2015, 10:38
door Jean
Vanaf het moment dat uw brood niet meer op de ovenvloer wordt gebakken mag je niet meer spreken van een vloerbrood.
De naam zegt het eigenlijk zelf.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: za 01 aug 2015, 16:30
door bakplaat
Jean...Ik maak zelf wel uit hoe ik mijn broden wens te noemen. :mrgreen:

Zelfs professionele bakkers bakken Vloerbroden op bakplaten,wat moet een bakker (en die zijn er velen hoor) anders als hij niet over een inschietoven beschikt met oven vloer. Als voorbeeld noem ik de oven waar alles op wagens in en uitgereden en zodanig gebakken wordt.Zowel broodbussen als bakplaten worden tegenwoordig massaal op deze wijze gebakken. :2th:

Bekijk deze Youtubefilm maar eens heel goed dan zul je zelf kunnen zien wat ik bedoel ;B

Wagenoven

Zelfs Levine (ook geen kleine meid in de (hobby)bakkerswereld :G ) geeft hier een recept/werkwijze aan hoe Vloerbrood ook op de bakplaat gebakken kan worden. ;B En aldus door haar ook Voerbrood genoemd wordt.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: za 01 aug 2015, 20:04
door Jean
Levine gebruikt een steen om het brood op te bakken, Cor.
Deze steen vervangt de vloer van een steenoven, waar het brood vrij wordt opgeschoten.
Dat broden op een kar gebakken worden is me niet vreemd, ik bak ook al meer dan 30 jaar, maar dit zijn geen vloerbroden.
De bakker zal ze ook zo niet noemen, tenzij hij zijn klanten min of meer om de tuin leidt.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: za 01 aug 2015, 20:53
door bakplaat
Goed lezen blijkt een ware kunst te zijn Jean...

Levine schrijft:

Verder:
zonnebloemolie om handen, kom en werkplek mee in te vetten
rijsmandje (optioneel)
broodbak-/pizzasteen of een bakplaat.

en even later:

Als je het deeg op een bakplaat hebt laten rijzen bak het dan op dezelfde bakplaat af.

Ook het filmpje laat het zien hoe Vloerbroden 'op de plaat' gebakken worden en ook zo genoemd worden.
Wat is er op tegen als bakkers geïnvesteerd hebben in een dergelijke oven en bij gebrek aan een inschietoven met vloer toch Vloerbroden willen/moeten bakken? ;B

Overigens bij een van mijn vroegere werkgevers (1966-1969) was dit type wagenoven ook al in gebruik en werden daar ook Vloerbroden in gebakken 'op de plaat'

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: za 01 aug 2015, 22:36
door Alexandra
Kan je trouwens rechtstreeks op de plaat bakken of moet je dan net als anders eerst een bakpapier of bloem eronder hebben.

Re: Bakplaat met gaatjes....

Geplaatst: ma 03 aug 2015, 19:03
door Jean
Ik zou rechtstreeks op de ingevette plaat bakken, anders dek je de gaatjes terug af.