Zout

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Zout

Bericht door PatrickD »

Hi medebakkers!

ik vroeg mij af wat voor zout jullie gebruiken in t deeg en waarom?

Ik zelf heb net een potje deens gerookt zeezout op gemaakt.
ik hoopte dat ik het enigszins terug proefde maar helaas.. (het is overigens ook zout met rookaroma en dus niet echt gerookt)

Eigenlijk wou ik dus eens echt gerookt zeezout proberen.. maar zie prijzen zoals 125gr voor 7,95 euro.
ben eigenlijk bang dat ik er nog steeds niks van merk.

jullie enig ervaring hiermee? en wat gebruiken jullie zelf?
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door Ballie »

Hier wordt gewoon bakkerszout gebruikt.

Ik verwacht eerlijk gezegd dat je de rooksmaak van het gerookte zeezout niet terug zult vinden in het brood. Ik snap overigens ook niet dat mensen zoveel geld uitgeven aan een beetje zout.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik gebruik bakkerszout.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door bakplaat »

Heel gewoon JOZO zout.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: Zout

Bericht door PatrickD »

Jullie zien dus geen toegevoegde waarde om ander zout te gebruiken?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik niet ...
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Zout

Bericht door papagena »

Bakkerszout of JOZO. Wat er maar is.
Niet bij brood alleen....
Krukel
Chef stoffer en blik
Berichten: 24
Lid geworden op: do 02 okt 2014, 21:58

Re: Zout

Bericht door Krukel »

Zeeuws zeezout en anders bakkerszout. Maakt voor de smaak van het brood verder niks uit.
Golven die komen nemen het water weer op van de golven die gaan...
Gebruikersavatar
henkverhaar
Jongste bediende
Berichten: 33
Lid geworden op: vr 02 jan 2015, 14:40

Re: Zout

Bericht door henkverhaar »

Hier ook. Gewoon Jozo...
Gebruikersavatar
Noor

Re: Zout

Bericht door Noor »

Wat is eigenlijk het verschil tussen 'gewoon' zout en bakkerszout?
Groetjes, Noor
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door Ballie »

Bakkerszout heeft een hoger jodiumgehalte dan het JoZo keukenzout...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door erikg »

Gewoon jozo. Ik vind het belangrijk dat de kids wat extra jodium binnenkrijgen. Verschil tussen bakkerszout en jozo vind ik niet zo groot.

Verstuurd vanaf mijn SM-G361F met Tapatalk
Gebruikersavatar
erikg
Deegkneder
Berichten: 147
Lid geworden op: vr 29 mei 2015, 21:28
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door erikg »

Gewoon zout is natriumchloride.

Dat is broodzout, bakkerszout en jozo ook. Bakkerszout is keukenzout waaraan 50 tot 65 mg jodide per kg zout is toegevoegd. Jozo heeft 50mg jodide. Nauwelijks minder dus.

De actieve stof voor brood is in alle gevallen de natriumchloride. Dus in geval van nood werkt gewoon keukenzout ook prima. Dan maar een keer geen jodium extra ;)



Verstuurd vanaf mijn SM-G361F met Tapatalk
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zout

Bericht door lekkermelig »

Een dagje of wat zonder jodium kan geen kwaad omdat er heel veel jodium in je schildklier opgeslagen wordt. Maar je moet er zeker niet te luchtig over doen, jodiumtekort kan voor nare verschijnselen zorgen, maar meestal na langere tijd pas.
Overigens is het verschil tussen jozo en bakkerszout wel groot. 20 mg/kg vs 58 mg/kg, dus dat is best een fors verschil.
Hoeveel jodium je precies in je brood moet gooien is natuurlijk erg afhankelijk van de hoeveelheid brood die je eet en wat je voedingspatroon verder is.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie