cassonade graeffe
- Redikim
- Deegkneder
- Berichten: 117
- Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
- Locatie: Roosendaal
cassonade graeffe
Deze keer geen recept of een nieuw baksel, maar een vraag.
Er zijn hier op het forum voldoende bakkers, dus is er misschien ook wel iemand die hier iets over weet.
Ik kwam vandaag in België suiker tegen die ik niet kende.
Cassonade Graeffe, €1,78 voor een Kilo.
De afbeelding op het pak had ik al eens gezien, maar de naam zei me niet zoveel. Na effe gegoogeld te hebben kwam de bijnaam kinnekessuiker tevoorschijn, met nog een heleboel informatie van o.a de fabrikant Tiensesuiker.
"Iedereen heeft toch al minstens één keer in zijn leven mogen genieten van de Cassonade Graeffe van de Tiense Suiker" is de bijna standaardtekst die ik overal tegenkom.
Maar......wie kan er over mee praten, en/of heeft lekkere recepten waarin juist deze, schijnbaar apparte suiker, kan worden toegepast.
Er zijn hier op het forum voldoende bakkers, dus is er misschien ook wel iemand die hier iets over weet.
Ik kwam vandaag in België suiker tegen die ik niet kende.
Cassonade Graeffe, €1,78 voor een Kilo.
De afbeelding op het pak had ik al eens gezien, maar de naam zei me niet zoveel. Na effe gegoogeld te hebben kwam de bijnaam kinnekessuiker tevoorschijn, met nog een heleboel informatie van o.a de fabrikant Tiensesuiker.
"Iedereen heeft toch al minstens één keer in zijn leven mogen genieten van de Cassonade Graeffe van de Tiense Suiker" is de bijna standaardtekst die ik overal tegenkom.
Maar......wie kan er over mee praten, en/of heeft lekkere recepten waarin juist deze, schijnbaar apparte suiker, kan worden toegepast.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: cassonade graeffe
Had je DEZE INFORMATIE ook al gevonden?
Het leven is goed, in het Brabantse land...
- PatrickD
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
- Locatie: Arnhem
cassonade graeffe
Het is een Franse benaming voor ruwe suiker dat van rietsuiker of kandijsuiker wordt gemaakt.
Althans dat is wat ik geleerd heb op school
Edit: oh Balli was mij voor met de zelfde info
Althans dat is wat ik geleerd heb op school
Edit: oh Balli was mij voor met de zelfde info
- Redikim
- Deegkneder
- Berichten: 117
- Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
- Locatie: Roosendaal
Re: cassonade graeffe
Ja die had ik inderdaad al gelezen, daaruit maak ik op dat het suiker is die NIET uit suikerriet maar uit suikerbieten gewonnen wordt.
Vroeg me alleen af of er onder de forumleden, thuisbakkers, of ex-bakkers zijn die dit vroeger hebben gebruikt of nog steeds gebruiken en dus misschien wel hele lekkere aparte recepten hebben die ze willen delen.
Vroeg me alleen af of er onder de forumleden, thuisbakkers, of ex-bakkers zijn die dit vroeger hebben gebruikt of nog steeds gebruiken en dus misschien wel hele lekkere aparte recepten hebben die ze willen delen.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: cassonade graeffe
René...
Als ik goed kijk naar de foto op de website van Cassonade waar de vier soorten suiker afgebeeld staan en de suiker rechtsonder Cassonade genoemd wordt,lijkt me het de bij ons in Nederland bekende bruine Basterdsuiker te zijn. Mocht er iemand hierover een ander/ betere mening hebben, dan hoor ik het graag.
Zo maar een paar ideeën voor het gebruik: In de bakkerij gebruiken we deze (bruine) suiker graag in Speculaasdegen, maar ook voor het bekende koekje...Kletskoppen.
Als ik goed kijk naar de foto op de website van Cassonade waar de vier soorten suiker afgebeeld staan en de suiker rechtsonder Cassonade genoemd wordt,lijkt me het de bij ons in Nederland bekende bruine Basterdsuiker te zijn. Mocht er iemand hierover een ander/ betere mening hebben, dan hoor ik het graag.
Zo maar een paar ideeën voor het gebruik: In de bakkerij gebruiken we deze (bruine) suiker graag in Speculaasdegen, maar ook voor het bekende koekje...Kletskoppen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: cassonade graeffe
Heb nog even verder gekeken René en dit gevonden ... http://www.koekjeshoek.be
Kijk daar eens bij Ingredienten/Suiker/Verschillen tussen suikers.
Kijk daar eens bij Ingredienten/Suiker/Verschillen tussen suikers.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- 1md65
- Deegroller
- Berichten: 271
- Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
- Locatie: België
Re: cassonade graeffe
Dit is een lichtbruine suiker met zeer fijne korrel
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg
Re: cassonade graeffe
Wat wij Belgen nog al eens doen is stierenboter maken: boter met de potsuiker(zo noemen wij die cassonade) mengen.
Dit wordt dan uitgestreken over een pannenkoek. Smelt lekker weg.
Ps. Dit houdt de broek goed op, reken maar.
Dit wordt dan uitgestreken over een pannenkoek. Smelt lekker weg.
Ps. Dit houdt de broek goed op, reken maar.
- Redikim
- Deegkneder
- Berichten: 117
- Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
- Locatie: Roosendaal
Re: cassonade graeffe
Heb een kilopak meegebracht vanuit Essen ( België), om te proberen.
Overal lees je "je moet het een keer geproefd hebben", maar die vlieger gaat voor mij niet op.
Als ik heel eerlijk ben, vind ik het ronduit smerig.
Het begint al bij het openen van het pak, het stinkt gewoon, en nodigt dus niet uit om geproefd te worden.
Maar toch een lepeltje gepakt, en geproefd.
Ik vond er te weinig tot geen smaak aan zitten, dus maar eens geprobeerd door een eigen gebakken boterham te pakken, goed te besmeren met boter, en er vervolgens deze suiker op te strooien.
Na de eerste hap wist ik het zeker, dit was een wijze les, om dit voortaan nooit meer mee te brengen.
Het leek wel of ik een boterham zat te eten waar zout op gestrooid was i.p.v. suiker. :yugh:
Ik houd het wel bij onze Nederlandse "gele" basterdsuiker....VEEL lekkerder.
Zoals gezegd, een wijze les.
Wel allemaal bedankt voor de info, en linkjes.
Overal lees je "je moet het een keer geproefd hebben", maar die vlieger gaat voor mij niet op.
Als ik heel eerlijk ben, vind ik het ronduit smerig.
Het begint al bij het openen van het pak, het stinkt gewoon, en nodigt dus niet uit om geproefd te worden.
Maar toch een lepeltje gepakt, en geproefd.
Ik vond er te weinig tot geen smaak aan zitten, dus maar eens geprobeerd door een eigen gebakken boterham te pakken, goed te besmeren met boter, en er vervolgens deze suiker op te strooien.
Na de eerste hap wist ik het zeker, dit was een wijze les, om dit voortaan nooit meer mee te brengen.
Het leek wel of ik een boterham zat te eten waar zout op gestrooid was i.p.v. suiker. :yugh:
Ik houd het wel bij onze Nederlandse "gele" basterdsuiker....VEEL lekkerder.
Zoals gezegd, een wijze les.
Wel allemaal bedankt voor de info, en linkjes.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: cassonade graeffe
René...Redikim schreef:Heb een kilopak meegebracht, om te proberen.
Ik vond er te weinig tot geen smaak aan zitten,
Ik houd het wel bij onze Nederlandse "gele" basterdsuiker....VEEL lekkerder.
Zoals ik al eerder vertelde kun je deze suiker goed gebruiken in Speculaas- en andere Boter- en Koekdegen.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Redikim
- Deegkneder
- Berichten: 117
- Lid geworden op: za 07 mar 2015, 15:26
- Locatie: Roosendaal
Re: cassonade graeffe
Weet ik, maar daar gebruik ik ook liever de Nederlandse basterd suiker voor.
Bovendien is die prijstechnisch gezien ook interessanter.
Cassonade 1 kg €1,78 en basterdsuiker omgerekend per kg €1,25.
Bovendien is die prijstechnisch gezien ook interessanter.
Cassonade 1 kg €1,78 en basterdsuiker omgerekend per kg €1,25.
Eigen brood bovenal
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen
Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
Re: cassonade graeffe
Hallo,
Zou dit ook niet gewoon smaak zijn, en wat je als kind gewend bent.
Ik ben Vlaamse (woon in de buurt van Essen) en ben groot gebracht met de smaak van deze suiker.
Al strooi ik hem op pannenkoeken, en vroeger (als suikerzonde) op een banaan die in schijfjes op een boterham werd gesneden. Heerlijk, maar oh zo calorie vol.
Persoonlijk vind ik de smaak van cassonade op brood ook niet lekker, maar mijn man vind het heerlijk, zeker op vakantie (op kaiserbroodjes). Maar ja, ik vind Nederlandse stroop op pannenkoeken ook niet lekker, geef mij de Vlaamse kandijsiroop maar. Het is een kwestie van gewoonte.
Bakken doe ik er liever niet mee, heel soms in speculaas. En dan altijd gemengd met de kandij versie, de donkere suiker dus.
Je hebt de kilo in huis, bak hem op zou ik zeggen aan 'winters baksel' - bv speculaas dus. Smakelijk ;B
Zou dit ook niet gewoon smaak zijn, en wat je als kind gewend bent.
Ik ben Vlaamse (woon in de buurt van Essen) en ben groot gebracht met de smaak van deze suiker.
Al strooi ik hem op pannenkoeken, en vroeger (als suikerzonde) op een banaan die in schijfjes op een boterham werd gesneden. Heerlijk, maar oh zo calorie vol.
Persoonlijk vind ik de smaak van cassonade op brood ook niet lekker, maar mijn man vind het heerlijk, zeker op vakantie (op kaiserbroodjes). Maar ja, ik vind Nederlandse stroop op pannenkoeken ook niet lekker, geef mij de Vlaamse kandijsiroop maar. Het is een kwestie van gewoonte.
Bakken doe ik er liever niet mee, heel soms in speculaas. En dan altijd gemengd met de kandij versie, de donkere suiker dus.
Je hebt de kilo in huis, bak hem op zou ik zeggen aan 'winters baksel' - bv speculaas dus. Smakelijk ;B