Tarwebloem voor witbrood
Tarwebloem voor witbrood
Een vraagje, of eigenlijk een aantal vragen over tarwebloem
Ik lees overal dat je tarwebloem van de molen moet halen, dus dat heb ik gedaan.
Maar als ik met tarwebloem een witbrood wil maken, dan wordt die lichtbruin.
Blijkbaar zijn er verschillende soorten tarwebloem, klopt dat?
Welke zou ik moeten gebruiken om wit witbrood te krijgen?
En hoe kan ik aan een pak tarwebloem zien of het wit of lichtbruin brood bakt?
Hoop dat iemand me kan helpen en alvast bedankt voor de info!
Ik lees overal dat je tarwebloem van de molen moet halen, dus dat heb ik gedaan.
Maar als ik met tarwebloem een witbrood wil maken, dan wordt die lichtbruin.
Blijkbaar zijn er verschillende soorten tarwebloem, klopt dat?
Welke zou ik moeten gebruiken om wit witbrood te krijgen?
En hoe kan ik aan een pak tarwebloem zien of het wit of lichtbruin brood bakt?
Hoop dat iemand me kan helpen en alvast bedankt voor de info!
Re: Tarwebloem voor witbrood
Met tarwebloem zou je wit brood moeten krijgen. Bij welke molen heb je de bloem gekocht en wat staat er op de verpakking?
Re: Tarwebloem voor witbrood
Hoi Bakmiep
Ik heb al een keer een zak 'tarwebloem puur' gehaald bij molen nooit gedagt uit Woudrichem. En nu heb ik een zak van de roode leeuw, molen uit Gouda. Daarop staat alleen tarwebloem, meer niet.
Bij allebei had ik dat het lichtbruin brood wordt.
Ik heb al een keer een zak 'tarwebloem puur' gehaald bij molen nooit gedagt uit Woudrichem. En nu heb ik een zak van de roode leeuw, molen uit Gouda. Daarop staat alleen tarwebloem, meer niet.
Bij allebei had ik dat het lichtbruin brood wordt.
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Tarwebloem voor witbrood
Spierwitte bloem is dacht ik gebleekt, bij de molen doen ze dat niet.
Heb je een foto?
Heb je een foto?
Re: Tarwebloem voor witbrood
Tarwebloem puur uit Woudrichem heb ik diverse keren gebruikt, maar ik krijg daar gewoon wit brood mee. Hun bloem is wel iets grijziger, dat heeft met de uitmalingsgraad te maken.
Kniss bloem mag niet gebleekt worden. Dat is verboden.
Kniss bloem mag niet gebleekt worden. Dat is verboden.
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Tarwebloem voor witbrood
Dat wist ik niet, dank je. Dus dan heeft de mate van witheid te maken met de uitmalingsgraad, zoals je zegt. Want gewone bloem van Appie is inderdaad een stuk witter dan bloem van de molen.
Re: Tarwebloem voor witbrood
@Kniss: ik heb geen foto van het brood gemaakt helaas. Of bedoelde je een foto van de bloem?
@Bakmiep: Vreemd dat het bij jou wel witbrood word. Bij mij word het niet super bruin brood, maar je kan het ook zeker geen witbrood noemen. En zou ook graag brood willen bakken dat echt wit is.
Zou je van tevoren kunnen zien aan aan tarwebloem of je er echt witbrood uitkrijgt of dat het lichtbruin/grijs wordt?
@Bakmiep: Vreemd dat het bij jou wel witbrood word. Bij mij word het niet super bruin brood, maar je kan het ook zeker geen witbrood noemen. En zou ook graag brood willen bakken dat echt wit is.
Zou je van tevoren kunnen zien aan aan tarwebloem of je er echt witbrood uitkrijgt of dat het lichtbruin/grijs wordt?
- kniss
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: wo 24 sep 2014, 10:59
- Locatie: Amsterdam
Re: Tarwebloem voor witbrood
Maakt niet uit, echt witte bloem levert echt wit brood op. Mijn brood van tarwebloem van de molen (verschillende molens) is niet helderwit, maar ik zou het toch niet lichtbruin noemen. Daarom was ik benieuwd naar de kleur van jouw brood.
Re: Tarwebloem voor witbrood
Zal komend weekend een brood maken met tarwebloem en er foto van maken.
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Tarwebloem voor witbrood
De bloem hoort er qua kleur war romig uit te zien. Als je een hoopje bloem maakt staat het ook anders dan een hoopje patentbloem.
Re: Tarwebloem voor witbrood
Hierbij een fotootje van broodjes die ik vandaag met de tarwebloem van de molen heb gemaakt.
Het is niet super bruin, maar vind het ook geen witbrood.
Het is niet super bruin, maar vind het ook geen witbrood.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Tarwebloem voor witbrood
Tja, helemaal wit is het niet. Maar het gaat natuurlijk om de smaak.
Niet bij brood alleen....
Re: Tarwebloem voor witbrood
Als ik eerlijk ben vind ik het niet zo lekker. Ik vind de broodjes erg droog. En echt zacht waren ze ook niet (recept voor zachte witte broodjes gebruikt).
Had er ook krentenbollen mee gemaakt, die smaakten een stuk beter, minder droog ook.
Heb ondertussen bloem bij de zuidmolen besteld, is gisteren binnengekomen en vandaag een witbrood van gebakken. En die is spierwit :grin:
Ik dacht dat bloem gewoon bloem was, ondertussen geleerd dat er veel verschillende soorten zijn. Nu nog leren welk type voor welk brood
Had er ook krentenbollen mee gemaakt, die smaakten een stuk beter, minder droog ook.
Heb ondertussen bloem bij de zuidmolen besteld, is gisteren binnengekomen en vandaag een witbrood van gebakken. En die is spierwit :grin:
Ik dacht dat bloem gewoon bloem was, ondertussen geleerd dat er veel verschillende soorten zijn. Nu nog leren welk type voor welk brood
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Tarwebloem voor witbrood
Kleur van bloem bij de molen is war romig. Je kan ze wat minder droog maken Door roomboter aan het deeg toe te voegen (5% OF ZO).
Ze moeten luchtiger kunnen, maar het zullen nooit van die nietszeggende zachte luchtbollen uit de winkel worden. Als je dat wilt moet je niet de moeite nemen om zelf te bakken.
Ze moeten luchtiger kunnen, maar het zullen nooit van die nietszeggende zachte luchtbollen uit de winkel worden. Als je dat wilt moet je niet de moeite nemen om zelf te bakken.
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Re: Tarwebloem voor witbrood
De rode leeuw in Gouda heeft prima meel/bloem, maar de bloem is inderdaad goudkleurig. Ik vind dat geen enkel probleem. Het betekent alleen dat het meel waarschijnlijk iets minder uitgezeefd is/niet gebleekt is.
Kan niet zeggen dat mijn broden met die bloem ooit droger zijn geweest. Denk toch dat er iets niet helemaal goed is gegaan bij het bereiden/bakken misschien?
Kan niet zeggen dat mijn broden met die bloem ooit droger zijn geweest. Denk toch dat er iets niet helemaal goed is gegaan bij het bereiden/bakken misschien?
Groetjes, Marjolein
Re: Tarwebloem voor witbrood
Ik ben pas net begonnen met brood bakken, dus kan idd prima zijn dat ik het nog niet helemaal goed doe.
Vooral inschatten of het allemaal goed genoeg gekneed is vind ik nog lastig (is het vliesje nu wel of niet goed genoeg). Gaat gelukkig steeds iets beter :grin:
Lijkt dat het met de amerikaanse patentbloem van de zuidmolen beter lukt. Maar zal binnenkort ook weer de bloem van de roode leeuw gaan gebruiken, mss dat het nu beter gaat.
Zal eens proberen met de roomboter, zat er nu ook al in dacht ik, iig bedankt voor de tip.
En ben zeker niet opzoek naar winkel-wittebollen hoor. Vind het zelf bakken veel leuker! Alleen is deze eerste poging helaas niet geslaagd.
Vooral inschatten of het allemaal goed genoeg gekneed is vind ik nog lastig (is het vliesje nu wel of niet goed genoeg). Gaat gelukkig steeds iets beter :grin:
Lijkt dat het met de amerikaanse patentbloem van de zuidmolen beter lukt. Maar zal binnenkort ook weer de bloem van de roode leeuw gaan gebruiken, mss dat het nu beter gaat.
Zal eens proberen met de roomboter, zat er nu ook al in dacht ik, iig bedankt voor de tip.
En ben zeker niet opzoek naar winkel-wittebollen hoor. Vind het zelf bakken veel leuker! Alleen is deze eerste poging helaas niet geslaagd.
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Re: Tarwebloem voor witbrood
Die Amerikaanse bloem werkt inderdaad heel prettig. Die kan zoveel vocht aan, dat ik vocht blijf toevoegen. Bij sommige bloemsoorten moet ik dan echt weer omschakelen en me aan het recept gaan houden . Als je de Amerikaanse bloem prettig vindt, vind je de Duitse bloem KS van de Zuidmolen vast ook heel prettig werken. Die heeft soortgelijke eigenschappen.
Bij de Zuidmolen heb ik nog geen geweldig roggemeel gevonden. Ik heb de Duitse gehad en nog 1 weet niet meer welke dat was, maar ik vond de roggemeel die ik in Duitsland zelf heb gekocht weer veel smaakvoller/grover. Zo blijft het een zoektocht naar het ideale meel en dat is ook wel weer leuk
Bij de Zuidmolen heb ik nog geen geweldig roggemeel gevonden. Ik heb de Duitse gehad en nog 1 weet niet meer welke dat was, maar ik vond de roggemeel die ik in Duitsland zelf heb gekocht weer veel smaakvoller/grover. Zo blijft het een zoektocht naar het ideale meel en dat is ook wel weer leuk
Groetjes, Marjolein
Re: Tarwebloem voor witbrood
Idd leuk die zoektocht. Kom er nu pas achter hoeveel werkende molens er zijn. Leuk om te bezoeken ook.
Waar gebruik je die Duitse bloem voor? Ook gewoon als bloem, of bij speciale broden?
Waar gebruik je die Duitse bloem voor? Ook gewoon als bloem, of bij speciale broden?
- Itslein
- Deegroller
- Berichten: 314
- Lid geworden op: za 19 apr 2014, 23:26
Re: Tarwebloem voor witbrood
Nee die gebruik je net als andere bloem. Dat KS staat voor klebestark. Deze bloemsoort heeft veel eiwitten/gluten en kan dus ook veel water aan. Geeft dus net als de Amerikaanse en Manitoba bloem de mogelijkheid wat meer water te gebruiken waarbij het deeg dan toch goed handelbaar blijft (niet zo gaat plakken).
Groetjes, Marjolein
Re: Tarwebloem voor witbrood
Dank voor de tip en de info.
Zal hm als ik volgende keer weer ga bestellen ook eens meebestellen.
Zal hm als ik volgende keer weer ga bestellen ook eens meebestellen.
- snoekbaars2
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 13
- Lid geworden op: ma 04 aug 2014, 14:16
Re: Tarwebloem voor witbrood
Ik krijg er ook geen echt wit brood uit met de bloem uit Woudrichem.
maar als je tegen Bart ( de Molenaar) dit is toch geen witte bloem,dan krijg je als antwoord.
mijn bloem is niet wit.
maar als je tegen Bart ( de Molenaar) dit is toch geen witte bloem,dan krijg je als antwoord.
mijn bloem is niet wit.